VAD DU BEHÖVER VETA OM VINTERHANDSKAR & EN511

Winter gloves and En511 what you need to know

 

Kyligt väder utmanar på fler sätt: lufttemperatur, vindhastighet och luftfuktighet. För att arbeta säkert när det är kallt ute är det viktigt att begränsa hur mycket av dessa utmaningar man utsätts för, balancera fysiska aktiviteter med vila och arbete och som ett första försvar, bära rätt kläder. För att hålla händerna säkra är det rekommenderat att arbetshandskarna du bär är EN511:2006 certifierade med ett dokumenterat skydd mot kyla. Denna standard hjälper inte bara dina händer att hålla sig friska i kyla, den kan även underlätta att välja rätt vinterhandskar.

 

EN511:2006 standarden

EN511

EN511:2006 är en serie standardiserade tester för att ge indikationer av skyddsnivåer hos handskar mot kyla. Standarden inkluderar två specifika tester för värmeisolering: konvektionskyla och kontaktkyla (konduktionskyla). Det sista testet mäter om handsken är vattentät för att undvika nedkylning av händerna på grund av fukt utifrån. 

 

Skydd mot konvektionskyla

EN511 convective cold test

Konvektionskyla är den  är den process där handen förlorar kroppsvärme via omgivningen, exempelvis kalla vindar och regn. Ju mer värme handsken kan behålla när den utsätts för konvektionskyla, desto högre skyddsnivå. Högsta skyddsnivå är 4.

 

Skydd mot konduktionskyla

EN511 Conductive cold test

Konduktion är den process där handen förlorar kroppsvärme genom kontakt med ett kallt föremål, till exempel en snöboll eller frusna verktyg. Ju mer värme handsken kan behålla när den är i kontakt med ett kallt föremål, desto högre skyddsnivå. Den högsta skyddsnivån är 4. 

 

Vattenpermeabilitet (Vattentäthet)

EN511 Water permeability test

Det tredje värdet representerar om handsken är vattentät. Här testas om handsken förblir torr inuti medan handsken är nedsänkt i ett vattenbad.

Om handsken förblir torr efter 30 minuter får den skyddsnivå 1.
Ifall en viss mängd vatten har trängt igenom handsken får den värdet 0.

 

Tycker du fortfarande det känns krångligt? Soft Touch har gjort en video för att enklare förklara.

 

Följande handskar är exempel som skyddar mot kyla och fungerar i olika situationer och arbeten 

 

Soft Touch Kryo GV-9090

Smidig och slitstark arbetshandske i läder

Soft Touch® Kryo (GV-9090) är utrustad med ett vind- och vattentätt M-Tex™ membran med suverän andningsförmåga. Tillsammans med ett varmt och skönt fleecefoder håller sig händerna varma. Lämplig för de flesta utomhusjobb, framförallt där slitstyrka  är viktigt. 

   
Hanvo Bestgrip Breathfit Thermo

Stickad vinterhandske med suverän passform och komfort

Breathfit Thermo (HV-NXC970) har ett mjukt och varmt akrylfoder som är borstat på insidan för värmeisolering och komfort. En avancerad nitrilbeläggning i handflatan med Sandy Grip teknologi borgar för ett fast grepp i både våta och oljiga förhållanden. 

   
Hanvo Bestgrip Hyperguard

Slitstark stickad Hivis-handske 

Breathfit Thermo HiViz (HV-NXC970FY) är den perfekta följeslagaren för dina varselkläder. Med en slitstark nitrilbeläggning klarar den tuffa tag i tuffa förhållanden. Under det yttre polyesterlagret sitter ett borstat akrylfoder för att hålla dig varm och bekväm. 

 

Du har bara ett par händer och vi vill att de förblir oskadda.

Håll dig säker på jobbet.

 

Har du frågor, eller behöver hjälp?

Tveka inte att kontakta oss, vi hjälper dig gärna, ring (031-54 80 50), maila in (Kontaktinformation) eller skicka meddelande på våra sociala media: Facebook och LinkedIn.