En kamp emot bröstcancer 

När världen målas rosa i oktobermånad är det många som engageras i kampen mot bröstcancer. För tre år sedan startade vi ett samarbete med Bröstcancerfonden som varje år genererat större donationer till bröstcancerforskningen. Tyvärr är dock inte kampen över ännu. Vi behöver fortsätta kämpa med att bedriva forskningen framåt och hjälpa till att öka kunskapen kring bröstcancer före, under och efter diagnosen.

Sofie Westh är en 26-årig tjej från Edsbyn i Södra Hälsingland som gärna är med och stödjer kampen mot bröstcancer, bland annat genom att köpa den Rosa Handsken.

- Jag köper i princip allt som är rosa nu när det är oktober. Det mesta stödjer bröstcancerforskning och då byter jag gärna ut mina vanliga produkter mot rosa sådana eftersom det också gör någonting gott för människor. Jag bidrar gärna med så mycket jag kan.

Det var egentligen inte planerat att köpa den Rosa Handsken eftersom hon egentlgien inte visste att den existerade. Men när den plötsligt hängde där inne på Albert & Herbert i Bollnäs så fanns det ingen tvekan om att åtminstone ett par skulle komma med hem,

- Mamma skulle åka till Bollnäs för att köpa en postlåda, tror jag och jag följde med. När vi gick där inne i butiken så hittade mamma de rosa handskarna och jag blev så glad för jag visste att de skulle bli perfekta att använda när jag är ute och jagar. Att de dessutom stödjer Bröstcancerfonden blev en så stor bonus. 

Hur hon använder den Rosa Handsken

Jakt är ett av de stora intressena och mycket tid spenderas utomhus i skogarna. I jaktlaget om 24 personer är fyra utav de kvinnor. Till sin förvåning upptäckte Sofie att hon inte var den enda i laget som hade fått upp ögonen för de rosa handskarna,

- När jag kom till samlingen innan vi skulle gå ut i skogen såg jag att min farbrors fru hade likadana handskar, vilket var lite roligt. Vi får lite pikar emellanåt från gubbarna i laget att man har mycket rosa saker, jag har både jaktställ och komradio som stödjer bröstcancerforskning, men deras kommentarer sporrar mig bara till att skaffa fler rosa saker, säger Sofie och skrattar.

Vill att alla ska behandlas lika

Rosa produkter är nämligen något som ligger varmt om hjärtat. Hon känner kvinnor som drabbats av bröstcancer och har sett på nära håll hur det påverkar en människa och hennes omgivning,

- De jag känner som drabbats har främst tyckt att det varit så jobbigt med särbehandlingen, att man ses som att man bara är sjuk och behandlas som en sjuk människa. När jag köper mina rosa produkter och när jag bär de rosa handskarna är det för att jag vill uppmana människor att lära sig om att tidig upptäckt av cancertumörer spelar en stor roll i sjukdomsförloppet och för att jag vill att vården ska förbättras. Det är viktigt med både fysiskt och psykisk hjälp för patienten själv och deras närstående.

Enkelheten att stödja med rosa produkter

- Det är så enkelt också att hjälpa till när det finns de här rosa handskarna så tillgängligt. Jag känner mig glad över att kunna vara med i kampen mot bröstcancer och jag hoppas att fler känner samma sak och gör vad de kan för att stödja forskningen.

För Albert & Herbert, varuhuset i Bollnäs där de Rosa Handskarna finns till försäljning betyder det också mycket att bröstcancerforskningen går framåt,

- Cancer är så stort och alla känner någon som har drabbats. Så det här är för oss någonting fint som är värt att ta hand om. För det slår in i hjärtat. Vi vill att man ska hitta något som hjälper, ett botemedel eller medicin som hjälper. Det är så känsligt för en kvinna att drabbas av cancer i brösten, de är så starkt förknippade med vad som är feminint och kvinnligt. Jag tror det är vanligt att man tappar mycket av självkänslan och självförtroendet när man måste ta bort ett bröst och den sorgen över allt vad bröstcancer innebär vill vi helt enkelt att ingen ska behöva uppleva, drabbad eller närstående.

Vill du veta mer om den Rosa Handsken eller köpa ett par? Läs mer här.