Blå handsken - till förmån för prostatacancerforskning

Visste du att prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom? Många vet inte om det, för vi pratar inte om det. Det är också av den anledningen vi valt att samarbeta med Prostatacancerförbundet. Vi vill vara med i utvecklingen som förhoppningsvis leder oss till slutet av kampen mot prostatacancer.

Varför det inte pratas om prostatacancer så mycket tror Prostatacancerförbundet beror på att män har svårare att prata om sina sjukdomar och har ett mer diskret sätt att ta itu med personliga problem än till exempel kvinnor. Både vi och Prostatacancerförbundet tycker dock att man borde prata mer om prostatacancer och vad sjukdomen innebär, både för drabbade och närstående.

Tecken på prostatacancer

Varje dag får 26 män i Sverige diagnosen prostatacancer och det är närmare 100 000 män som lever med sjukdomen idag. Prostatacancer utvecklas normalt sett långsamt och de flesta som drabbas upptäcker sjukdomen i tid för att kunna få behandling och leva länge efter diagnosen. De fysiska tecknen på att någonting inte står rätt till med prostatan rör oftast urinering och erektioner. Man kan känna att man behöver gå på toa oftare, har svårt att hålla tillbaka urinen eller att få ut den, man får en brännande känsla när man går på toaletten eller att det gör väldigt ont. Man kan också få problem att få erektion eller få smärtsamma ejakulationer som också kan spridas till smärta i längdrygg, höfter eller låren. Dessa problem är några som man kommer att behöva bemöta en eller flera gånger per dag och blir därför väldigt påträngande. 

Avstigmatisera problemen

Det blir mer förståeligt att en man har svårt att prata om symptomen man upplever eftersom de allihop berör det som många tycker definierar ens mandom. Trots att Sverige är ett av världens mest jämställda länder finns det en lång väg att gå för män att öppna upp sig och börja tala om mjuka frågor och hälsan. Att känslor är en svaghet är tyvärr fortfarande en övertygelse hos många människor. Enligt ny statistik från SCB saknar var femte man en nära vän och enligt en ungdomsundersökning från 2008 om vem barn helst pratar med när de känner sig ledsna kommer pappa på en tung femte plats efter mamma, kompis, någon annan och ingen alls. Det finns ett mönster i samhället för män som håller känslor inne och det är dags att släppa på de gamla normerna och ta för sig av normen om den moderna mannen. 

Soft Touch samarbete med Prostatacancerförbundet

Prostatacancerförbundet är en ideell, riksorganisation som arbetar med prostatacancerfrågor runtom i hela Sverige. Med 26 patientföreningar mellan Norrland och Skåne arbetar för att öka kunskapen om prostatacancer, mer jämlik vård över hela landet, minskad stigmatisering om sjukdomen och större stöd till forskningen.

Tillsammans har vi utvecklat den Blå Handsken som för varje sålt par genererar 5 kr till Prostatacancerförbundet så att arbetet med att förbättra livet för prostatacancerdrabbade, deras familjer och närstående kan fortsätta. Förbundet har ett så kallat 90-konto som regleras av Svensk Insamlingskontroll, som med hjälp av strikta regler om hur bidrag får användas ser till att medlen går dit de ska. 

Blå Handsken (PC-S-1101) är en multifunktionell skydds- och arbetshandske. Innerhanden är sydd i ett syntetiskt mockaläder och ovanhanden är till stor del gjord av spandex. Den blå ytan på ovanhanden är gjord av mesh för att öka ventilation och komfort. Pekfinger och tumme är förstärkt för att öka handskens livslängd. Det elastiska tyget mellan fingrarna ökar både passformen och gör handsken smidigare. Med insydda skumplattor i innerhanden får handsken ett visst stötdämpnings- och vibrationsskydd samtidigt som den blir skönare att använda. Mustasch-loggan symboliserar Mustaschkampen och visar ett tydligt ställningstagande att du är med i kampen. Handsken rekommenderas för personer som är överkänsliga mot krom. Se produktbladet för mer information.

Använd handsken på arbetet eller i hemmet och vid hobbys. Ha ett par liggandes i bilen utifall att du behöver byta däck eller lasta ved, använd de när du hugger ved för ett bättre grepp, ha de när du sågar, klipper gräset för att dämpa vibrationerna i händerna, bär flyttlådor, tunga möbler, renoverar hemmet, rastar hunden eller när du en behöver ett extra skydd.

Köp den Blå Handsken

Du hittar Blå Handsken hos din välsorterade fackhandlare som säljer arbetskläder och personligt skydd samt på Coop och Tools-butiker runtom i Sverige. Men du kan också beställa online hos skydd.com eller så kan du kontakta oss för att beställa direkt.